torsdag 15. november 2012

Juletapas



Når du skal tilberede juletapas til familie eller venner, så kan du gjerne ta et utgangspunkt i de matvarene du har i kjøleskapet i førjulstida og jula. Dette er en utmerket og smakfull måte og «rydde» litt i kjøleskapet på i mellom de store tunge middagene.





Mengden er beregnet til ca. 4 personer

Nypoteter og kaviar

10 stk jevnstore nypoteter eller amadinepoteter
1 dl rømme
5 ss lakserogn
hakket gressløk
grov salt

  • Kok potetene møre i lettsaltet vann, del de i to
  • legg salt på et fat og sett i de halve potene
  • Legg en skje med rømme og rogn
  • Dryss over gressløk til slutt 




Amadinepoteter med bacon

8 stk poteter
4 skiver bacon delt i to på tvers

  • Kok potetene så vidt møre
  • Surr bacon rundt potetene
  • Stek i varm panne til baconet er gyllent og sprøtt
  • Sett i en cocktailpinne for å holde baconet på plass




Rakfisktartar på flatbrød eller knekkebrød

Ca. 150 g rakfiskfilet
1 dl rømme
½ ss finhakka purreløk
½ ss finhakka rødløk
8 skiver sylta rødbeter i fine strimler

  • Kutt opp rakfisken i små terninger
  • Bland sammen med rømme, løk og purreløk
  • Form til fine boller og anrett på en grov flatbrødbit – pynt med rødbeter (dette må du gjøre rett før gjestene kommer – da flatbrødet vil trekke til seg væske og rakfisk skal ikke stå lenge i romtemperatur)
  • Du kan også anrette tartaren i en skje og sette en bit flatbrød på toppen.
  • Du kan også la være å blande ingrediensene og anrette de lagvis på flatbrødet/knekkebrødet


Røkt laks med kaviar på flatbrød


ca 100 g røkt laks
1 dl rømme
5 ss kaviar/ lakserogn
fesrk dill

  • Legg en skje rømme på flatbrødet
  • Ha så en skive laks over og en skje med rogn
  • Dryss over finhakket dill


Røkelakslefse

2 stk lefser eller potetlomper
8 romslige skiver med røkelaks
Eggerøre av 4 egg
Frisk dill

  • Legg røkelaks, eggerøre og dill jevnt over lefsen og rull sammen
  • Del opp i fine «rullader» og sett en cocktailpinne i slik at de holdes sammen




Asparges, edamerost og fenalår

8 ferske grønne asparges
8 «stenger» ost, på størrelse med en halv blyant
8 skiver fenalår

  • Blansjer aspargesene og avkjøl godt, la de tørke på kjøkkenpapir
  • Rull ostestengene og asparges inn i fenalår


Dadler fylt med blåmuggostkrem surret i birkebeinerskinke

8 stk dadler (helst ferske)
50 g blåmuggost
1 ss rømme
4 skiver birkebeinerskinke

  • Bland rømme og blåmuggost til kremaktig konsistens
  • Fyll dadlene med ostekrem og rull dadlene inn i en halv birkebeinerskinke skive
  • Du kan servere de slik kalde, eller du kan steike de litt i panne slik at de blir lune

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar